19فروردین

کرونافوبی چیست و چگونه بر آن غلبه نماییم؟



بازگشت

کرونافوبی به معنای ترس از ابتلا به ویروس کرونا است و به خاطر اثرات منفی جسمی و روانی که بر افراد می‌گذارد، باید با آن مقابله کرد.

موسسه خیریه سمر در قالب «خدمات جامع کیفی» که به فرزندان سمر ارائه می‌کند، کلاس‌هایی را برای کنترل استرس برگزار می‌نماید و رعایت این نکات را برای شکست دادن سرطان ضروری می‌داند. این در حالی است که به صورت مشابه، متخصصین و پزشکانی که بر روی ویروس کرونا تحقیق می‌کنند نیز بر لزوم حفظ روحیه و عدم دچار شدن به استرس و اضطراب برای شکست کرونا تاکید می‌کنند.

به همین خاطر، در این مقاله قصد داریم بر اساس دستورالعمل‌هایی که انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران و همچنین، مرکز تحقیقات سلامت معنوی منتشر کرده‌اند، نکاتی را برای مدیریت استرس، ترس، اضطراب و خود بیمار انگاری در برابر ابتلا به ویروس کرونا معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

چگونه از کرونافوبی دور شویم؟

در این بخش، نکاتی که از سوی مراجع مذکور ارائه شده‌اند را آورده‌ایم. این نکات را با دقت بخوانید و در رعایت آن‌ها کاملا جدی عمل کنید.

  • فراموش نکنید که اولین اصل این است: استرس سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند. در حالیکه؛ در شرایط آرامش روانی، ورزش کردن و سلامت جسمی این سیستم تقویت می‌گردد. شما برای پیشگیری از ابتلا به ویروس‌ها، لازم است که در هر مکان و زمانی برای تقویت سیستم ایمنی و افزایش آرامش روانی خود تلاش کنید.
  • ترس از کرونا و آلوده بودن بیشتر از استرس، اضطراب، خود تلقینی و وسواس فکری است. این هیجان‌ها و افکار منفی را در خود شناسایی کرده و با استفاده از روش‌هایی که معرفی می‌شوند با این افکار مقابله نمایید.
  • ورزش کردن، داشتن تحرک و انجام حرکت‌های هوازی، کششی، قدرتی و ... موجب سلامت جسمی، آرامش روانی و تقویت سیستم ایمنی می‌شوند. این فعالیت‌ها را به دفعات قبل از کار در خانه، استراحت و نیز حین کار یا در شرایط بحرانی تکرار نمایید. نکته مهم در این مورد، این است که با بحرانی‌تر شدن شرایط نباید انجام این کارها و تمرینات را فراموش کنید.
  • افکار منفی به بهانه‌های گوناگون بروز می‌کنند. در غالب اوقات، این افکار به صورت اتوماتیک، خود بیمار انگارانه، آزاردهنده و وسواسی رخ می‌دهند. بهترین راه، بی توجهی به این افکار، برگرداندن فکر به موضوعات لذت بخش و مثبت موجب خاموش شدن تدریجی افکار مزاحم می‌گردد و فرد به آرامش می‌رسد.
  • مطالعه کردن، تماشای فیلم، ارتباط با افرادی که به شما آرام و شاد بودن را هدیه می‌کنند، انجام کارهایی که موجب تقویت ایمان، صبر، کار و فعالیت مثبت در شما می‌شوند و ... از دیگر توصیاتی است که با انجام دادن‌شان از کرونافوبی دور می‌شوید.
  • پناه بردن به موسیقی، هنر، زیبایی، طبیعت، عشق، ارزش‌ها و فرهنگ‌ها، ایمان، معنویت، دعا، ذکر، تجارب و آموزه‌های دینی و روحانی، و دیگر امور لذت‌بخشی که به راحت‌ترین و ساده‌ترین شکل استرس و اضطراب شما را از بین می‌برند.
  • اگر با استفاده از روش‌های توصیه شده بر استرس و ترس خود مسلط شده‌اید و به آرامش رسیده‌اید، بهتر است اصولی را که به کار گرفته‌اید به دیگران نیز آموزش دهید. به اطرافیان خود آموزش دهید و تلقین نمایید که آن‌ها به اندازه کافی محکم و سالم هستند و نباید خود را در مقابل استرس ناشی از کرونا ببازند.
  • گروهی از افرادی که بیش از اندازه ترس، اضطراب، وسواس خود بیمار انگاری دارند ممکن است از قبل چنین بیماری‌هایی داشته‌اند، این افراد به منظور تامین سلامتی‌شان و به ویژه پیشگیری از کاهش سیستم ایمنی یا ابتلا به دیگر بیماری‌های روان تنی لازم است تاکید کنیم که چنانچه قبلا به پزشک مراجعه نموده‌اند آخرین نسخه پزشک خود را به دقت ادامه دهند. و پس از گذشت چند روز اگر بهبود نداشتند با پزشک خود و یا با شماره تلفن‌هایی که از سوی دولت اعلام شده‌اند، تماس گرفته و مشاوره بگیرند.
  • بهره گیری از افراد و گروه‌های تلفنی و مجازی، به صورت: مشورت، گفتگو، درد دل و تخلیه هیجانی، حضور در گروه‌های مجازی مثبت اندیش، مشاوره، روان درمانی یا متخصصین، در کاهش نگرانی‌ها موثر است. فهرست آدرس این گروه‌ها را جمع آوری نمایید و به دیگران نیز توصیه کنید.
  • فرسودگی شغلی ویژه افرادی است که در مشاغل سخت مدتی طولانی، بدون تنوع و استراحت و تفریح به کار اشتغال دارند. در بحران‌ها این فرسودگی شغلی پس از چند روز یا چند هفته به سرعت موجب کاهش کارایی افراد، کاهش ایمنی بدن و افزایش خطای کاری فرد می‌شود. به جای حماسه و قهرمان سازی و تشویق این افراد به ادامه کار، به سرعت با جانشین سازی فرد دیگری همه توصیه‌های بالا را برای وی و خانواده‌اش به اجرا درآورید.

نکات پایانی برای کرونافوبی

در بخش قبل ۱۰ نکته مهم و موثر را برای دور شدن از ترس و استرس ابتلا به کرونا برشمردیم. با رعایت این موارد، می‌توانید خود را از کرونافوبی دورتر کرده و با آرامش خاطر به کارهای خود ادامه دهید.

بهتر است به این دوران به چشم یک فرصت خاص و ویژه نگاه کنید که باعث شده از زندگی روتین دست بردارید و مقداری متفاوت‌تر زندگی کنید. در این دوره‌ها، انسان‌ها می‌آموزند که زندگی و زنده ماندن ارزش زیادی دارد و باید برای لذت بردن از آن به زیبایی‌ها توجه بیشتری داشته باشند.

لحظات ساده اما شیرین مثل لحظات نوشیدن چایی در کنار خانواده، شاید در گذشته یک عمل بسیار معمولی بود اما در روزهای قرنطینه خانگی طعم متفاوت‌تری به خود گرفته است.

ضمن اینکه در کنار ۱۰ موردی که نام بردیم، رعایت اصول صحیح بهداشت شخصی و فاصله اجتماعی نیز باعث عدم درگیر شدن با ترس و استرس می‌شود. وقتی که شما همه اصولی که متخصصین توصیه می‌نمایند را به درستی انجام دهید، دیگر نیازی به نگران بودن نیست.

کرونافوبی
 
 

منابع:

انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
مرکز تحقیقات سلامت معنوی

مقالات مرتبط

شرایط کرونا و واکسیناسیون در کشور، اوضاع فرزندان سمر

شرایط کرونا و واکسیناسیون در کشور، اوضاع فرزندان سمر

نیمه اول سال 1400 را پشت سر گذاشتیم و چند روزی است که وارد ...

بازتوانی بيماران کرونایی

بازتوانی بيماران کرونایی

فعلا در پیک پنجم کرونا هستیم و هرچه جلوتر می‌رویم بر تعداد مبتلایان به کووید-19 افزوده می‌شود.

اطلاعیه تعطیلی رسمی یک هفته‌ای

اطلاعیه تعطیلی رسمی یک هفته‌ای

قابل توجه «مهراندیشان» عزیز و «فرزندان و ‌سلامت‌جویان» گرامی موسسه خیریه سمر؛

تغذیه در دوران واکسیناسیون علیه کرونا

تغذیه در دوران واکسیناسیون علیه کرونا

چند ماهی است که هم در ایران و هم در بسیاری از کشورهای دنی...

شیوع ویروس جهش یافته (کرونای انگلیسی) در کشور

شیوع ویروس جهش یافته (کرونای انگلیسی) در کشور

بر اساس خبری که به تازگی توسط وزیر بهداشت کشور، دکتر نمک...

بیماران مبتلا به کرونا پس از ترخیص از بیمارستان چه اصولی را باید رعایت کنند؟

بیماران مبتلا به کرونا پس از ترخیص از بیمارستان چه اصولی را باید رعایت کنند؟

در میان آمار و ارقام‌هایی که تاکنون درباره کرونا شنیده‌...

لطفا پیام، پرسش یا نظر خود را در این باره بنویسید